3 Ekim 2022- Dünya Mimarlık Günü Zahra Sokak'ta kutlandı...

3 Ekim 2022- Dünya Mimarlık Günü Etkinlik Haberi

2022’nin sonuna yaklaşırken, adamız mimarlık camiasının üyeleri çok güzel bir etkinliğin hem düzenleyicileri hem de katılımcıları oldular. Bu yıl 3 Ekim 2022’ye denk gelen Dünya Mimarlık Günü’nü, Mimarlar Odası için çok özel olan bir kütüphane ve kafe açılışı ile kutladılar.

İlk kez 1985 yılında Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından, Birleşmiş Milletler ‘Habitat’ gününe paralel olarak kutlanan Dünya Mimarlık Günü, o zamandan beri, her yıl, farklı bir tema çerçevesinde, birçok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Mimarların en büyük amacı ve dileği, bu gün aracılığı ile gerek bina gerekse kent ölçeğinde, tüm yaşam alanlarında mimarlık bağlamında yaşanan sorunları toplumun gündemine getirerek, duyarlılık yaratabilmek ve farkındalık oluşturabilmek. Bu yıl, Dünya Mimarlık Günü birçok ülkede, 3 Ekim 2022 tarihinde, ‘Esenlik için Mimarlık’ (Architecture for Well-Being) teması ile kutlandı. Ülkemizde de KTMMOB - Mimarlar Odası bu çerçevede, tüm birimleri ve meslektaşları için çok özel bir etkinlik düzenledi ve üyeleriyle paylaşarak bunu çok değerli bir deneyime taşıdı: Zahra Sokak’ta, yeni düzenlemesi ile hizmete girecek olan “Mimarlar Odası Dr. Behzat Azizbeyli Kütüphanesi ve Kafe” binasının açılışını gerçekleştirdi. Lefkoşa’da sur duvarının üzerinde, ünlü Zahra Sokak’ta yer alan bu bina, kütüphanenin tüm mimarlara ve topluma bellek olarak kazandırılması açısından ve yeni kafe düzenlemesiyle de sosyal bir ortam sağlıyor oluşu nedeni ile çok kıymetli bir değer olarak hayat buldu.

Kıbrıs Türk Mimarisini Koruma Vakfı ve KTMMOB Mimarlar Odası’nın ortaklaşa yüklendiği bu etkinlikte, çok duygusal ve anlamlı anlar yaşandı. Canlı müzik ve kokteyl eşliğinde yaşam bulan gece, Mimarlar Odası Başkanı Kozan Uzunoğlu, Kıbrıs Türk Mimarisini Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Zehra Azizbeyli, KTMMOB Genel Başkanı Tunç Adanır ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın konuşmaları ile başladı. Zehra Azizbeyli, konuşmasında, Dr. Behzat Azizbeyli’nin Kıbrıs’lı bir mimar olarak Lefkoşa’nın dokusunu korumak amacıyla Kıbrıs Türk Mimarisini Koruma Vakfı‘nı kurmuş olduğunu dile getirdi.Zehra Azizbeyli, vakfın yeniden canlandırılmasında emeğe geçenlere, Mimarlar Odası’na ve  Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim F. Benter’e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Oda Başkanı Kozan Uzunoğlu konuşmasında özetle; “Mimarlar Odası Dr. Behzat Azizbeyli Kütüphanesi”nin yaklaşık altı bin mesleki kitap ve süreli yayını barındırdığını ve ülkemizde mimarlık temasıyla açılan ilk kütüphane olma özelliğini içerdiğini belirtti. Ayrıca, kütüphanenin özellikle, lisans ve lisansüstü eğitim alan mimarlık öğrencilerine ve araştırmacılara önemli katkılar sunmasını beklediklerine vurgu yaptı. Kütüphanenin mesleki kitap ve belge bağışlarıyla daha da zenginleşeceğine olan inancını belirten Uzunoğlu, kütüphanede ayrıca Mimarlar Odası Yayın Kurulu’nun kullanacağı ve randevu usulü ile tüm üyelere de hizmet verebilecek bir toplantı odasının da bulunduğunu söyledi.

KtMMOB Başkanı Tunç Adanır ise, yaptığı konuşmada, binanın yeni düzenlemesinde emeği geçenleri kutladı ve 2005 yılında metruk halde bulunan bu yapının o dönemki yönetim kurulu çabalarını ve uğraşlarını anlattı. Adanır, kütüphanenin Kıbrıs Türk Mimarlığı için önemli bir bellek oluşturacağını ve bunun çok değerli bir olgu olduğuna vurgu yaptı. Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ise, konuşmasında Zahra sokağın önemli bir parçası olan bu binanın kütüphane ve kafe işleviyle bölgeye sosyal ve kültürel açıdan önemli katkılar yapacağına inandığını ve  binanın yeni düzenlemesinde çaba gösteren herkesi kutladığını söyledi.

Konuşmaların ardından, Mimarca TV programına katkı koyan mesleki danışmanlara, BRT Mimarca TV program yapımcılarına, Mimarlar Odası Yayın Kurulu ve Mimarlar Odası Grafik Tasarım Kurulu üyelerine geçmiş yıllardan bugüne ortaya koydukları katkı ve emekler için teşekkür belgeleri takdim edildi. Kütüphanedeki tüm kitapların dizinlenmesinde gönüllü çalışan Hüseyin Örs’e, Kıbrıs Türk Mimarisini Koruma Vakfı’nın yakın dönemde yeniden hayat bulmasına önemli katkılar koyan Tuna Veysi’ye ve kütüphane binasının restorasyon ve yenilenme sürecine en baştan beri önemli katkıları olan 52. Dönem Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç’a da teşekkür edilerek belgeleri verildi.

Etkinlikte, mimarlar, kardeş meslek insanları, aileleri ve dostları ile bir araya gelmenin bariz bir mutluluğunu yaşadılar. Ek olarak, buluşmaya eşlik eden müzik ve lezzetli ikramlar sayesinde, pandemi sonrası bir rahatlamanın ve haklı bir gururun da keyfini paylaştılar. Çünkü aslında bir nevi, 2022’nin temasına da uygun olarak, birçok sıkıntıdan kendilerini sıyırıp, ortak sorumluluk alarak ortaya koydukları anlamlı bir ürünün, mekânın, yani kütüphane ve kafe mekânının, kullanıcıları ile buluşabilmesinin mutluluğunu paylaştılar. Sağlıksız, hüzünlü bir ihmalden sağlıklı bir özen etiğine ve neşeye çok başarılı bir geçiş yaparak, 2022 Dünya Mimarlık Günü’ne imza attılar.