28. ULUSLARARASI MİMARLAR BİRLİĞİ (UIA) - DÜNYA MİMARLIK KONGRESİ VE 29. GENEL KURULU KOPENHAG’TA (DANİMARKA) GERÇEKLEŞTİRİLDİ (2 - 9 TEMMUZ 2023)

28. ULUSLARARASI MİMARLAR BİRLİĞİ (UIA)  - DÜNYA MİMARLIK KONGRESİ VE

29. GENEL KURULU KOPENHAG’TA (DANİMARKA) GERÇEKLEŞTİRİLDİ

(2 - 9 TEMMUZ 2023)

UIA 28 Dünya Mimarlık Kongresi ve 29. Genel Kurulu 2-9 Temmuz 2023 tarihleri arasında Kopenhag -Danimarka’da gerçekleştirildi. KTMMOB Mimarlar Odası olarak toplantılara ve Genel Kurula, TMMOB Mimarlar Odası delegeleri ile katılım sağlandı.

Genel kurula KTMMOB Mimarlar Odası’nı temsilen başkan Kozan Uzunoğlu ve 52. dönem oda başkanı Türker Aktaç katıldı.

Genel kurulda UIA Başkanlığı’na Regina Gonthier (İsviçre) Seçildi. Türkiye ve Kıbrıs’ın da içinde bulunduğu 2. bölge başkanlığı’na ise Jerzy Grochulski (Polonya) seçildi. Regina Gonthier, Türkiye’de yaşanan 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından mesleki dayanışma ve desteklerini paylaşmıştı.

Genel Kurul öncesinde 2-6 Temmuz 2023 tarihleri arasında, “Sürdürülebilir Gelecek – Kimseyi Geride Bırakma” temasıyla düzenlenen kongreye 135 ülkeden 6000'den fazla katılımcı katıldı. 400’den fazla konuşmacıyla 150 oturum, 250 bilimsel makale sunumu ve 100'den fazla sergi gerçekleştirildi.

2021 yılında; tüm dünyayı etkileyen salgın nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 27. Mimarlık Kongresi ve 28.Genel Kurulun ardından, Kopenhag’taki toplantılar yoğun bir katılımla yüz yüze düzenlendi.

2026 UIA 29. Dünya Mimarlık Kongresi’nin Barselona-İspanya’da gerçekleştirileceği ilan edildi. Ayrıca, 30. Genel Kurul toplantısı da 2026 yılında Barselona-İspanya ev sahipliğinde düzenlenecek ve Barselona UNESCO-UIA 2026 Dünya Mimarlık Başkenti olacak. 1996 yılında UIA Dünya Mimarlık Kongresine ev sahipliği yapan Barselona, kongreye ikinci kez ev sahipliği yapan ilk şehir olacak.

Genel Kurul’un son oturumunda; 2029 yılında gerçekleştirilecek olan 30. Dünya Mimarlık Kongresi ve 31. Genel Kurul için Pekin-Çin ev sahibi olarak seçildi.

2024 yılında UIA Uluslararası Forumu Kuala Lumpur-Malezya’da, Malezya Mimarlar Enstitüsü (PAM) tarafından organize edilecek. Etkinlik “İnsanlık ve Sürdürülebilir Büyüme” temasıyla düzenlenecek.

KTMMOB Mimarlar Odası olarak, UIA Konseyi II. Bölge asil üyeliğine yeniden seçilen Prof. Dr. Ayşen Ciravoğlu ve yedek üyeliğe seçilen Doç. Dr. Tonguç Akış’ı içtenlikle kutlar, mimarlık mesleğine katkılar sağlayacak başarılı ve verimli bir dönem diliyoruz.

KTMMOB MİMARLAR ODASI